Foredrag: “Forvent noget mere”

Vi har forventninger til os selv og hinanden. Til livet og døden. Til ungdom og alderdom. Til vuggestuen, børnehaven, skolen og AULA. Til familie, søskende, kærester, koner, mænd og børn. Og til job, arbejdsgivere, chefer, kollegaer, karriere, løn og a-kassen.

Men der opstår også forventninger, når vi får en diagnose – og det efterfølges af endnu flere forventninger til f.eks. lægen, hospitalet, medicinen og behandlingen. Vi har forventninger til vores sundhed, trivsel, udvikling og en forbedret 5 km tid ved Royal Run. Til uddannelse, skoler, gymnasier, universiteter, undervisere, eksamen og karakterer. Og til ferier, fødselsdage, jul, nytår og bryllupper.

Vi har forventninger til de butikker, vi handler ind i, til hotellerne vi bor på, til den offentlige transport vi lader os transportere af, til Mobile Pay når ungernes underskud skal dækkes og til værkstedet, når bilen skal serviceres.

Vi forventer noget af journalister, TV2 News, Politiken og Frihedsbrevet. Og af Det Kongelige Teater, biografen, Netflix, biblioteket og LEGO.

Vi har forventninger til landsholdet, Jonas Vingegaard, medaljer ved OL og til AGF (#kshd). Og til samfundet, staten, regionen, kommunen og politikerne.

Og så findes der både kulturelle forventninger, sociale forventninger og samfundsforventninger.

I øvrigt vender en stor del af forventningerne begge veje. Skolerne har forventninger til eleverne. Hospitalerne har forventninger til patienterne. Teatret har forventninger til publikum. Virksomhederne har forventninger til medarbejderne. Samfundet har forventninger til borgerne. Og kæresterne har forventninger til kæresterne.

Kort sagt: Forventninger kommer i mange former og farver og de findes overalt. Nogle er positive, andre er negative og de spiller en uhyre central rolle for mange af os. Fordi de kan smitte af på vores handlinger, styre vores beslutninger, danne vores relationer, påvirke vores helbred og forme vores liv. Hverken mere eller mindre.

Foredrag og bog …

Jeg er i gang med at skrive en bog om forventninger. Gyldendal har sagt ja til at udgive og planen er, at den lander på boghylderne i foråret 25. Og denne gang holder jeg foredraget før bogen er færdig … Kontakt mig her hvis du vil vide mere om foredraget.